XI edycja Ogólnopolskiej Konferencji Farmaceutycznej Lekarzy Weterynarii pt. „Wykonywanie zawodu lekarza weterynarii zgodnie z  obowiązującymi przepisami: rozporządzeniem (UE) Nr 2019/6 o produktach leczniczych weterynaryjnych oraz rozporządzeniem (UE) Nr 2016/4 o paszach leczniczych”, która odbędzie się w dniach 30.05.2025 r. do 1.06.2025 r. w Kołobrzegu
 
       

PROGRAM
Ogólnopolska Konferencja Farmaceutyczna Lekarzy Weterynarii
„Wykonywanie zawodu lekarza weterynarii zgodnie z obowiązującymi
przepisami: rozporządzeniem (UE) Nr 2019/6 o produktach leczniczych
weterynaryjnych oraz rozporządzeniem (UE) Nr 2016/4 o paszach leczniczych”
30 maja - 1 czerwca 2025r.
w Kołobrzegu, w hotelu „IKAR Plaza” ul. Wschodnia 35
 
DZIEŃ I - PIĄTEK, 30 MAJA 2025R.
10:00 - 11:00  Rejestracja Uczestników Konferencji
11:00 - 11:15 Powitanie uczestników i prelegentów, przedstawienie programu konferencji – Prezes Rady Zachodniopomorskiej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej w Szczecinie lek. wet. Marek Kubica, Zachodniopomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii w Szczecinie dr n. wet. Maciej L. Prost
11:15 - 13:30 Wykłady:
  1. Wnioski i refleksje wynikające z polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej - lek. wet. Agata Andrzejewska, Wiceprezes ds. Produktów Leczniczych Weterynaryjnych Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych;
  2. ,,Jak szybko znaleźć odpowiedni lek? Praktyczne wykorzystanie Rejestru Produktów Leczniczych i Unijnej bazy danych dotyczących weterynaryjnych produktów leczniczych w codziennej pracy". mgr Alicja Szelest młodszy specjalista w Departamencie Rejestracji i Badań Klinicznych Produktów Leczniczych Weterynaryjnych Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych[1];
  3. Wyszukiwanie w Rejestrze Produktów Leczniczych produktów leczniczych, zawierających środki przeciwdrobnoustrojowe zarezerwowane do leczenia zakażeń u ludzi – lek. wet. Agata Andrzejewska, Wiceprezes ds. Produktów Leczniczych Weterynaryjnych Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych[2];
  4. Lekarz weterynarii jako kluczowa postać w monitorowaniu bezpieczeństwa weterynaryjnych produktów leczniczych - lek. wet. Magdalena Dunajewska, starszy ekspert w Departamencie Oceny Dokumentacji Produktów Leczniczych Weterynaryjnych Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych;
  5. Antybiotyki zawodzą - co dalej? Biologiczne alternatywy w praktyce: bakteriofagi i fagobiom w ograniczaniu stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej" prof. Paweł Nawrotek - Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie;
  6. Pora na Sponsora.
13:30 - 14:30 Obiad w Restauracji  na parterze.
14:30 - 17:00 Wykłady:
  1. „Problem zanieczyszczenia antybiotykami środowiska produkcyjnego łańcucha rolno-spożywczego” prof. n. wet. Krzysztof Kwiatek PIWet PIB Puławy, dr n. wet. Ewelina Patyra PIWet PIB Puławy;
  2. „Praktyczne aspekty wyłączenia czasowego lub trwałego koniowatego z łańcucha żywnościowego po podaniu produktów leczniczych oraz dokonywania wpisów w „paszporcie” (SLID)”[3] - lek. wet. Anna Maria Brańska - Główny Inspektorat Weterynarii;
  3. Wyzwania stojące przed współczesną ichtiopatologią - dr hab. Agnieszka Safińska-Pękala prof. UPP - Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach;
  4. Występowanie substancji przeciwbakteryjnych w paszach i paszach leczniczych w świetle krajowych badań urzędowych- dr n. wet. Monika Przeniosło-Siwczyńska PIWet PIB Puławy;
  5. Zastosowanie probiotyków w celu zmniejszenia presji bakterii chorobotwórczych w środowisku Gdańskiego Ogrodu Zoologicznego – dr n. wet. Mirosław Kalicki - Ogród zoologiczny w Gdańsku.
  6. Pora na Sponsora.
17:00 - 19:30 Czas wolny.
19:30 -  2:00 Uroczysta Kolacja.
 
DZIEŃ II - SOBOTA, 31 MAJA 2025 R.
10:00 - 11:00 Śniadanie w Restauracji  na parterze;
11:00 - 13:30 Wykłady/Warsztaty:
  1. „Funkcjonalności oraz obsługa testowanego przez Główny Inspektorat Weterynarii systemu teleinformatycznego do gromadzenia i wysyłania danych o zastosowaniu weterynaryjnych produktów leczniczych o działaniu przeciwdrobnoustrojowym[4]” lek. wet. Marta Koncewicz-Jarząb Dyrektor Biura Pasz, Farmacji i Utylizacji, lek. wet. Łukasz Matysek Główny Inspektorat Weterynarii;
  2. „Regulacje dotyczące pasz leczniczych określone w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/4. Zagadnienia związane ze zbliżających się audytem DG SANTE w Polsce w zakresie pasz leczniczych”- mgr Paweł Mackiewicz Główny Inspektorat Weterynarii;
  3. „Praktyczne aspekty realizacji procedury importu docelowego weterynaryjnych produktów leczniczych w związku z aktualną sytuacją epizootyczną”- lek. wet. Justyna Krajewska Główny Inspektorat Weterynarii;
  4. „Praktyczne wykorzystanie bakteriofagów litycznych w ograniczeniu transmisji bakterii lekoopornych w hodowli zwierząt” - dr inż. Adrian Augustyniak; biotechnolog, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie;
  5. „Bakteriofagi jako alternatywa dla antybiotyków - przegląd zastosowań i opcji terapeutycznych lekarza weterynarii" - Grzegorz Nowakowski - Prezes Zarządu Fundacja Integrum;
14:00 - 15:00 Obiad w Restauracji  na parterze.
15:00 - 17:00 Wykłady:
  1. „Doświadczenie Data Managera w raportowaniu danych ASU do EMA, w świetle wymagań rozporządzenia 2019/6” - dr n. wet. Ilona Materek - PIWet PIB Puławy;
  2.  „Pozostałości antybiotyków w żywności pochodzenia zwierzęcego” - dr hab. Anna Gajda, prof. instytutu PIWet PIB Puławy;
  3.  „Organizacja monitoringu AMR w UE. Wskaźniki AMR’2024”- prof. dr. hab. Dariusz Wasyl PIWet PIB Puławy;
  4. „Lisy jako potencjalny gatunek wskaźnikowy w monitoringu oporności” - dr n. wet. Magdalena Skarżyńska PIWet PIB Puławy;
17:00 - 18:30 Czas wolny.
18:30 - 19:30 Kolacja w Restauracji  na parterze.
 20:00  Dyskoteka w Restauracji Hotelowej.
 
DZIEŃ III - NIEDZIELA, 1 CZERWCA 2025 R.
  8:30 - 10:30 Śniadanie w Restauracji  na parterze.
10:30 - 12:00 Wykłady:
  1. Sprzedaż On-line i  dostępność leków- Przedstawiciel Krajowej Rady Lekarsko-Weterynaryjnej
12-00 - 13:00 – Dyskusja, pytania uczestników, podsumowanie i zakończenie Konferencji.
13:00 - 14:00 Obiad w Restauracji  na parterze.
 
*W trakcie Konferencji przewidziane są przerwy kawowe
*Program może ulec zmianie
*Prosi się uczestników konferencji o przywiezienie swoich laptopów
 
[1] Forma interaktywna, warsztatowa, rekomendowane jest posiadanie urządzenia mobilnego (laptop, smartphone)
[2] Forma interaktywna, warsztatowa, rekomendowane jest posiadanie urządzenia mobilnego (laptop, smartphone)
[3] Forma interaktywna, warsztatowa, rekomendowane jest posiadanie urządzenia mobilnego (laptop, smartphone)
[4] Forma interaktywna, warsztatowa, rekomendowane jest posiadanie urządzenia mobilnego (laptop, smartphone)